Модерните електронни управляващи системи и електрониката предназначена за бита са изградени от интегрални схеми с висока степен на интеграция, това ги прави все по-чувствителни от към страна на електромагнитни смущения и импулсно свръхнапрежение. Инсталирането на защити от импулсно свръхнапрежение, намалява опасността от тяхното унищожаване. По време на бури с висока степен на мълниеактивност, чувствителната електроника – Промишлени системи за управление и навигация, банкови сървъри и сателитни връски, видео наблюдение, битови системи за домашно кино, компютри и телевизори, може да се повредят под въздействието на на електромагнитните импулси създадени при протичането на тока от мълнията.

Наличието на мълниеприемен прът и мълниепроводник върху покрива на една сграда, чиито функции са да я защитят от директното въздействие на мълнии, като ( механични разрушения и пожар), не намалява риска от дефектиране на електронното оборудване, свързано към електрическата мрежа, разположена в същата или наблизо. Предпазването на вътрешната електрическа инсталация на дадена сграда от свръхнапрежение се осъществява с помоща на арестери и арестерни групи или най-общо казано Surge Protection Devices или накрадко (SPD).

 

В зависимост от IEC стандартите и мястото на което са инсталирани, са нужни и предпазители със съответният капацитет на действие. Това е и причината те да бъдат разделени на три групи като ниво на защита.

Клас 1 (SPD) 10/350µs.– Висока степен на защита.

Тези арестери трябва да бъдат инсталирани на входа на електроинсталацията на сградата в главните разпределителни табла, поради тяхната възможност да отвеждат в земя свръхнапрежения с много висока стойност на потенциала и голяма продължителност.

Клас 1 предпазители се препоръчват за инсталиране на места където имаме условия за директно попадение на мълнии или вече има изградена външна мълниезащитна система.

Клас 2 (SPD) 8/20µs.– Междинна степен на защита.

Тези арестери трябва да бъдат инсталирани в етежните разпределителни табла или апартаментните ел. табла на сградата. Те са най-широко използваните предпазители от свръхнапрежение поради факта че те са напълно съвместими с по-голямата част от електронните уреди използвани в електрическата мрежа на дадена сграда. Клас 2 предпазители се препоръчват за инсталиране на места където имаме вече инсталирани предпазители от Клас 1 или като първа стъпка на защита от свръхнапрежение на дома, офиса, или магазина. Клас 2 (SPD) винаги трябва бъдат инсталирани след Клас 1 (SPD) по реда на монтажа в електрическата схема на електроинсталацията на дадена сграда, както и при вече изградена външна мълниезащитна система.

 

Клас 3 (SPD) 8/20µs.– Ниска степен на защита.

Тези арестери или контакти и разклонители с вградени такива, трябва да бъдат инсталирани индивидуално за всяко устройство по отделно на входа на неговото захранване. Клас 3 предпазители се препоръчват за инсталиране и индивидуално предпазване на чуствителна на промяна на напрежение електроника както и на уреди които са на повече 20м. растояние от предпазители Клас 2 (SPD). Клас 3 (SPD) винаги трябва бъдат инсталирани след Клас 2 (SPD) по реда на монтажа в електрическата схема на електроинсталацията на дадена сграда, както и при вече изградена външна мълниезащитна система.

19юни 2014

Гръм удари близо до терена в комплекс „Царско село“ по време на Европейското Гран при по стрелба с лък и състезанието беше прекратено, информираха организаторите за БЛИЦ. Докато във вчерашната следобедна сесия се провеждаха квалификациите в женския рекърв и мъжкия компаунд, над София се разрази страшна буря и гръмотевица удари съвсем близо до състезателите. След […]

23юни 2014

За различните видове сгради (еднофамилни или жилищни кооперации, обществени сгради, складове и др.) има различни изисквания за степента им на защита от попадение на мълния. Допълнително, по-сложните от архитектурна гледна точка покривни конструкции, често пъти налагат специфични решения при изграждането на мълниеотводната инсталация. В зависимост от това се използват различни по функция и количество елементи, […]

23юни 2014

За доставката на материалите и монтажа на мълниеотводната инсталация на еднофамилна къща са необходими средства не повече от 8 до 12 % от стойността на използваната в нея бяла техника, аудио и видео приемници и апаратури, персонални компютри, системи за наблюдение и друга слаботокова техника, която ще бъде унищожена.

23юни 2014

За доставката и монтажа на мълниеотводната инсталация на жилищната кооперация, в която живеем в условията на обща съсобственост с всички съседи, независимо от етажа и площта на жилищата, разбита на части за отделните апартаменти, цената не надвишава 5% от стойността на елктродомакинските уреди и слаботокова техника използвани във всеки един поотделно.

23юни 2014

За изграждането на мълниеотводната инсталация на търговски складове или производствени сгради е достатъчно да бъдат отделени суми от порядъка на до 2 % от стойността на стоките, или машините и съоръжнията които се намират в тях. Много е важно да се отбележи, че когато става въпрос за съизмеримост със стойността на сградата като цялостна конструкция, […]

23юни 2014

Какво се случва, ако ни удари мълния? Имаме значителни шансове за оцеляване, защото температурата по време на разряда не е много висока и повечето жертви оживяват, въпреки че изглеждат мъртви. Шансовете им значително се повишават, ако наблизо има човек с опит в сърдечен масаж и изкуствено дишане. Може ли човек да понесе няколко удара от […]